سیدمحمدرضا هاشمی | شهرآرانیوز؛ جمعه شب بعد از قرعه کشی جام جهانی ۲۰۲۲ قطر، تیمهای حاضر در این مسابقات حریفانشان را شناختند و حالا دیگر جام جهانی قطر بیش از گذشته رنگ وبوی واقعیت به خودش گرفته، تاریخ بازیها مشخص است، تیمهای حاضر در این مسابقات تقریبا شناخته شده اند و طرف داران فوتبال در جهان همه چشم به راه آغاز این ضیافت فوتبالی هستند. جام جهانی قطر بیست ودومین دوره جام جهانی فوتبال است و قرار است از ۳۰آبان تا ۲۷آذر۱۴۰۱ برگزار شود.
نماد این دوره از مسابقات جام جهانی را یک ایرانی طراحی کرده است. «حسین اوجاقی» طراح نماد جام جهانی ۲۰۲۲ است. او برای طراحی اولیه، شاهینی انتخاب کرد که نماد قطر بود و اتفاقا موفق شد به جمع سه طرح برتر برای نماد جام جهانی راه پیدا کند که درنهایت با دخالت مستقیم امیر قطر، طرحش تصحیح و انتخاب شد. هرچند میزبانی قطر از همان ابتدا حاشیههای زیادی به همراه داشت، مثلا در همان ماههای اولی که این کشور به عنوان میزبان جام جهانی ۲۰۲۲ مشخص شد، شایعاتی مبنی بر فساد مالی برای گرفتن میزبانی مطرح شد.
علاوه بر این، قطر به دلیل رفتار بد با کارگران خارجی که در سالهای گذشته در پروژههای مرتبط با جام جهانی مشغول به کار بودند، با انتقاد شدیدی روبه رو شد تا آنجا که عفو بین الملل به «کار اجباری» اشاره و اعلام کرد که صدها یا هزاران کارگر مهاجر در نتیجه نقض حقوق بشر و شرایط کار بی دقت و غیرانسانی در جریان آماده سازی ورزشگاهها جان باخته اند؛ موضوعی که با سکوت مقامات این کشور روبه رو شد. رقم واقعی تعداد کارگران خارجی که در جریان آماده سازی ورزشگاههای قطر جانشان را از دست داده اند، مشخص نیست، اما نشریه انگلیسی گاردین از جان باختن ۶۵۰۰کارگر خارجی از سال۲۰۱۰ تا تابستان۲۰۲۱ سخن میگوید.
این درحالی است که برگزارکنندگان جام جهانی فوتبال تعداد کارگران کشته شده سال گذشته را ۳۷نفر اعلام کرده اند. موضوعی که «گکیوهانس تریب»، هنرمند آلمانی، روز جمعه اول آوریل و هم زمان با برگزاری مراسم قرعه کشی جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ در قطر، با اجرای کاری هنری در مقر فدراسیون جهانی فوتبال فیفا در زوریخ به آن پرداخت و در مرکز توجه رسانهها قرار گرفت. این هنرمند ۶۵۰۰توپ فوتبال را که با شن و ماسه پر کرده بود، جلو ساختمان فیفا قرار داد.
یوهانس تریب در توضیح این «اعتراض هنرمندانه» گفت: «هر توپ به صورت انفرادی نمایانگر یکی از کارگرانی است که در ساخت ورزشگاههای جام جهانی در قطر جان باختند. فیفا با وجود آگاهی از این مسئله، از وقوع این فاجعه جلوگیری نکرده است و در روزی که قرعه کشی جام جهانی برگزار میشود، این موضوع را نباید مخفی نگه داشت.» در سالهای گذشته وضعیت نابسامان کارگران خارجی در قطر از لحاظ حقوقی و بهداشتی مورد انتقاد شدید نهادهای حقوق بشری در جهان بوده است.